Hundar      
  Jag rekommenderar:          
 

Turid Rugaas - superfin tränare som tycker om när hundarna mår bra!

Sheila Harper - engelsk kvinna som använder sig av liknande metoder som Turid. Kommer förmodligen till Sverige i höst/vinter och har seminarier - kontakta Marie Nilsson nedan.

Eva på Hundharmoni - utbildad av Turid Rugaas - grym pedagog som vill att hunden ska ha det bra.

Marie Ström - utbildad av Turid Rugaas - stencool tjej med passion för hundar. Nu har hon dessutom blivit med blogg!!

"I samspråk med hunden. Lugnande signaler" - den enda bok om hundspråk du behöver, de flesta andra har fel.

"Vad gör jag när hunden drar i kopplet?" - fet metod att träna gå fint utan att hunden får nackspärr.

"Dominans och Ledarskap - fakta eller fantasi?" - urbra bok om varför dominans inte fungerar.

"Stressade hundar" - läs in dig på stressignaler så vet du när din hund inte mår bra och kan avhjälpa detta. Skriven av elever till Turid.

Lodjurets Hunddagis - det bästa dagiset som rockar fett!

Oscarsgården - Energi-essenser till hund är urbra för att lösa upp jobbiga känslor. Maria som driver stället kan djurkommunikation.

Varför ska man inte använda nosgrimma? Därför att hundar är inte hästar!! De blir inte lugnare av att inte få lov att titta sig omkring. Tvärtom! Hundar vaktar och vill ha koll, det ligger i deras natur. De vill kunna scanna av sin omgivning och se om det händer något. Om du förvägrar din hund att göra detta kan den till och med bli deprimerad! Enda anledningen till att hunden drar är att DU HAR TRÄNAT FÖR DÅLIGT! Hundar går inte naturligt i koppel, de måste lära sig det. Se Turids bok, eller kontakta en av hundtränarna. Ska du tvunget använda grimma - gör det under en kort tid när du tränar hunden att gå fint. Låt det ALDRIG bli en permanent lösning.

Varför bör man använda sele istället för koppel? Jo, för att kiropraktorer som jobbar med hundar säger att 90% av skadorna sitter i nacken! Det beror på att hundens anatomi ser ut som människans i nacken. Om du skulle ha koppel på dig, och någon rycker - då får du också nackspärr, eller hur? Och ett ryck behöver ju inte vara något DU gör, det kan vara hunden som får syn på något intressant. Hjälp hunden slippa nackproblem - använd sele.

 

 

Ända sedan jag var liten har jag haft en passion för hundar. Det började med Jackie, schäfertiken som vi tog över när polisen hämtat henne i en knarkarkvart. Hon var ca 3 månader när hon kom till oss och livrädd. Sakta men säkert fick vi henne att känna sig trygg hos oss. Hon var dock alltid väldigt vaktande. På den tiden var det Brukshundsklubben, rycka i kopplet och marschera som gällde. Idag vet vi bättre! Jag förstår nu att hon var stressad av alla stränga metoder, och att hon inte förstod fyandet och ryckandet. Det hon lärde mig om villkorslös kärlek glömmer jag aldrig!

Min största kärlek idag är Raja (betyder kung på Hindi), en 4 år gammal Rhodesian Ridgebackhanne som numera är känd i Indien som "The King of Malmö", tack vare mina utländska vänner. Han är en liten hjälpare och ängel på insidan, och på utsidan är han väldigt vacker, STOR och har en enorm integritet och pondus. Han är och har varit en av mina största lärare. Jag har lärt mig tålamod, gränssättning, respekt, villkorslös kärlek och massor av bus!! När han känner att någon är rädd för hund så närmar han sig försiktigt, tills han slutligen kryper upp i knät på personen. Jag har sett en och annan jätterädd person smälta för hans charm.

Så hur är det att träna och fostra en sådan hund? Ja, ärligt talat, om du följer Turid Rugaas metoder så är det inte så himla svårt. Vi har nämligen övergett alla hundskolor som säger att vi ska dominera, brotta ner, hunden ska veta sin plats, du ska vara över hunden i rangordningen och allt det där. HUNDAR ÄR NÄMLIGEN SMARTARE ÄN SÅ! Turid har ägnat många år åt att forska på hur hundar VERKLIGEN beter sig. Läser du hennes böcker, eller kontaktar de hundtränare hon har utbildat (se två i listan till höger) så kommer du att få en härlig aha-upplevelse när du börjar studera din hund. Turid menar att hundar är inte dummare än att de fattar att de ska hålla sig väl med människan som ger dem mat. Och de förstår också att vi inte är av samma art som dem, de har ju ögon att se med :).

Dominans-/rangordningsteorin tillkom genom att man gjorde forskning på vargar i hägn. Vargarna dominerade varandra enligt en klar rangordning och då drog man slutsaten att så gör hundar också. DET ÄR HELT FEL! Dessa vargarna var nämligen inte normala flockar!! I naturen lever vargar i flockar bestående av föräldrar och barn, dvs familjer. Dessa vargar fostrar med kärlek och gränser istället för dominans. De vargar som lever i hägn - de är ett hopplock av vargar från olika djurparker och miljöer. DE ÄR INTE EN NATURLIG FLOCK! Då är det inte så konstigt att det blir betydligt mer bråk när det tillkommer nya individer som inte är släkt. Detta betyder vidare att Turids forskning är både nyare och mer tillförlitlig.

Är du fortfarande skeptisk? PROVA! Läs om lugnande signaler och börja studera din hund. Din hund kommer att tacka dig ur djupet av sitt håriga lilla hjärta när du förstår vad den har försökt lära dig hela sitt liv! I mitt fall trillade polletten ner när jag såg att min hund alltid slickade sig om munnen när jag torkade tassarna på honom som liten. Jag envisades nämligen med att stå framför honom och böja mig ner. Detta uppfattade den lille parveln som hotfullt och han slickade sig om nosen vilket betydde "matte, lugna ner dig". När jag började sätta mig ner på huk vid sidan om honom slutade han med det. När han inte längre behövde "lugna ner" mig i den situationen, och även vid andra tillfällen, så blev han lugnare och mer avstressad. Det säger sig själv att en hund mår mycket bättre då. Och vi har mycket roligare ihop.

(Ett tips - kolla på Cesar Milan på TV och leta efter lugnande signaler, det hinner bli rätt många under ett program. Cesars metodik går i stora drag ut på att skrämma skiten ur hundarna. Det går snabbt att lära hundarna med skrämseltaktik, men hur mår din hund egentligen? I USA fostrar man hundar idag på samma sätt som vi gjorde i Sverige på 50-talet, enligt Anders Hallgren vår superduktiga svenska hundpsykolog. Det blir rätt mycket dominans och ingen tolking alls av lugnande signaler.)

Ytterligare frågor och svar:

Varför ska man inte möta en annan hund ansikte mot ansikte? Ja du, fråga din hund :)!! Titta på när två lösa hundar möts ute på fältet så ser du klart och tydligt att de går ut i varsin båge. Hundar är nämligen konfliktlösare, och bågen är en signal som betyder att "jag är snäll och fredlig och vill inget illa". Om du gör likadant med din hund när du möter en annan hund på stan så kommer din hund att dra en suck av lättnad!

Varför ska man inte brotta ner sin hund? En hund är som mest sårbar när den ligger på rygg och det gör den inte gärna. Särskilt inte om det står en arg husse/matte och vrålar i ansiktet och dessutom håller fast den!! Det är faktiskt ett övergrepp. Tänk på att hunden har två reaktioner vid konfrontation - fly eller bita. Vad gör en hund som inte kan fly - jo den biter.

Hur ska man egentligen fostra sin hund då? Ja, vad sägs med kärlek, trygghet och gränser - ett gammalt knep som fungerat i årtusenden. Belöna det beteendet du vill ha och ignorera det du inte vill ha. Om du skriker och fyar ett beteende du inte gillar så förstärker du det, eftersom du ger hunden uppmärksamhet. Var lika snäll mot din hund som du vill att den ska vara mot dig, gränser betyder bara konsekvens, aldrig någonsin elakhet!

Varför skakar hunden på sig? Det är en automatisk reaktion för att "skaka av sig" ett uppstressat tillstånd. Det kan vara att hunden blivit skrämd eller attackerad, men lika gärna att den är helt prillig av något kul. Många hundar skakar på sig när husse/matte frågar om dom vill gå ut. De blir så förväntansfulla och uppe i varv att de måste "lugna ner sig själva" och då skakar de sig.

Varför rider hundar på varandra? En del människor säger att det är en sexuell grej. Det är det bara om det är en hane som gör det på en tik som löper. Annars handlar det om stress! Analysera först när din hund gör det och så förändrar du sedan situationen. Om din hund börjar rida på andra hundar på fältet efter en halvtimmes lek - gå bara dit 20 minuter :). Då ger du hunden en chans att slippa bli stressad, och du undviker att sätta ett beteende som du förmodligen inte vill ha. Det är inte bra att skrika NEJ om hunden rider för då förstärker du beteendet, du kan bara lugnt och stilla plocka ner honom och gå därifrån.

Varför ska man vända ryggen åt en hund som stimmar? Det är en lugnande signal till hunden. Titta på hur en äldre hund gör mot en busig valp. Blir det för mycket så sätter den äldre hunden sig ofta med ryggen mot. När min hund var valp fick vi rådet att lägga honom på rygg så ofta vi kunde för att "visa vem som är ledare". Resultatet var att han blev stressad och hade emellanåt svårt att varva ner. När han gick upp i övervarv vände vi bara ryggen åt honom en stund så lugnade han snart ner sig. Det fungerar!

Ett kanontips är att massera din valp försiktigt. Det frigör oxytociner (lugnande hormoner) både hos valpen och dig. Valpen lär sig koppla av, och det är viktigt när man är så himla energisk och nyfiken.

 

 

Vackra vovven

Här är min kille när han har som roligast och mår bäst. Smutsig, våt och alldeles, alldeles underbar!

På ett hundforum läste vovvens husse att några människor ondgjorde sig över Ridgeback-ägare som tyckte att deras hundar var några riktiga superhundar. Husse och jag tittade på varandra och sa med en mun "men det är dom ju!!" :D. Du får MYCKET hund när du skaffar Ridgeback. Och MYCKET kul!

Valpis 7 veckor

Här är lilla sötisen 7 veckor.

Varför ska man använda sig av godis när man tränar hund? Därför att hundar är opportunister - "will work for food". Det är mycket LÄTTARE att få dem att göra som du vill om du ger något i utbyte. Skulle du jobba utan lön? Jag gör det inte. När beteendet du vill ha sitter där kan du sakta börja belöna mindre och mindre. Beröm ska dom ha VARJE gång de gör något bra!

Blundar.

Här är han 2 år. Tyckte visst att blixten var lite störig :) Eller så mediterar han, vad vet jag om hans inre funderingar?

Vill du ge din hund en långvarig och effektiv present? Kolla in Back on Track - jättefina hundtäcken. Här kommer du direkt till hundprodukterna. Det fina med de här täckena är att din hund samtidigt som den får skydd mot regn, rusk och snö, så får lederna och blodcirkulationen en skjuts som i längden leder till en mer rörlig och motståndskraftig hund. Fiffigt, va? Ingenting är gott nog för din bästa vän :)))